Followers

Wednesday, November 3, 2010

Tasbih Digital

Masih gunakan Tasbih yang lama? cuba bertukar kepada yang baru.
ada banyak jenis tasbih sekarang ni. kebanyakan nya adalah buatan china.
harganya murah. nasib la.. kadang kadang boleh pakai lama,
kadang kadang tak sempat nak pakai dah rosak.

hari ni cuba nak singkap sedikit pasal tasbih dalam konteks
pada orang yang melazimkan diri berzikir setiap masa.
biasanya orang macamni terdiri dari golongan jemaah tabligh,
penuntut sekolah pondok atau mereka yang belajar ilmu kesufian.
mereka ni kebanyakanya Istiqomah dalam amalan mereka.
jadi tasbih menjadi perkara penting juga pada mereka.
mereka biasanya meletakkan target untuk dibaca.
ada yang seribu sehari. ada yang letak target bulanan,
ada yang letak target sampai setahun dgn jumlah sampai
berjuta. sebenarnya bukan lah jumlah yang penting.
target diletakkan sebagai latihan dan pendorong
untuk permulaan istiqomah dalam amalan.
melatakkan target yang banyak menyebabkan
kita sentiasa berzikir dan tiada masa berbual kosong
dan bercakap sia2. lama kelamaan ia menjadi kebiasan.
dan tiada lagi masa yang berlalu dgn sia2 tanpa berzikir
mengigati Allah. dapatkan nasihat dari ustaz yang
Ahli dalam bab ini untuk mengetahui lebih mendalam.

Tasbeeh - Prayer Beads - Green & Gold

Tasbeeh -jenis biasa kita guna.
tasbih macam ni kalau setakat nak baca 100x tu ok la..
kalau seribu tu..boleh kelam kabut juga nak ingat.
lagi pun tak praktikal nak bawak kemana2.
kalau simpan dalam poket sambil baca pun, tak berapa
bagus. apahal pulak tangan duduk dalam poket je.
kalau terhenti baca. nak sambung balik dah tak ingat
nak start kat mana. mudah putus.



tasbih macamni memang banyak digunakan.
mudah dibawa. satu pusingan kiraan 1000 kali.
kelemahannya ia agak besar juga, susah nak disembunyikan
dalam gengaman, dan bunyi berdetik dia kuat juga.
orang dengar nampak macam bagus sangat la pulak.
lagi pun dia tak tahan lama. biasanya bila cecah 10 ribu kali,
dia mula rosak, kadang kadang nombor dia terlangkau, kadang2
terlankau sampai seratus. kalau macam tu, baik takyah
kira. harga dia dari rm 10 hingga rm 17 bergantung pada
brand dan kepandaian menawar.



ini tasbih digital terbaru buatan cina.









kelebihan tasbih ni saiz nya yang kecil dan ringan
mudah dibawa, boleh disematkan pada jari dan
disembunyikan dalam gengaman.
tidak mengeluarkan bunyi.
satu pusingan hingga 1oo ribu.
nambor tidak terlankau.
menggunakan bateri saiz jam.
telah diuji pakai sehingga 200 ribu lebih pun
tak rosak lagi.
harganya dalam rm 15.

kalau siapa nak beli tasbih ni. pergi lah kat chau kit.
kalau dari HKL tu. selepas trafik light, ada simpang
pertam sebelah kanan. jln haji taib. kat situ ada kedai melayu
(org tabligh) yang besar dan cantik juga, tak ingat nama dia.
semua barangan islam/ haji boleh dibeli secara
borong kat sana. beli satu2 pun boleh.

terbaru..update 07 apr 2011
ada blog yang jual tasbih ni online..sila la berlanggan disana..
jom ke blog hajjah siti..

http://digitaltasbih.blogspot.com/2011/03/digital-finger-tally-countertasbeh.html

18 comments:

  1. wah..aku memang dah lama nak cr tasbih digital ..best la plak..

    ReplyDelete
  2. salam tuan, ada tak sesape yg jual tasbih digital model ni secara online. puas cari tak jmpe. sy duk johor.

    ReplyDelete
  3. alamak tuan.. saya pun tak tau mana ada jual online barang ni.. kalau ada pun kena beli bundle.. satu kotak dia ada seratus lebih..
    cuba cari kat tenet..nama sebenar dia
    "Muslim Digital Hand Tally Counter"

    ReplyDelete
  4. kat sini ada jual online

    http://www.lelong.com.my/kx/tally+counter.htm

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..Saya pn mmg cari tasbih digital tu.Online byk contact no x dpt dihubungi..Jk ade sesape yg jual, mohon iklankan..Dah lama sgt cari tasbih digital..

    ReplyDelete
  6. Saya beli tasbih ni kat kedai kawan saya.. kat KL pun susah juga nak cari tasbih ni kalau tak tau kedai dia.. sya jual juga tsbih ni.. tapi tak de online la.. tak berbaloi nak post satu barang harge 15 hengget..hehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum, saya ada menjual borong digital tasbih ni. Harga borong minima 10 pc at RM8 satu, kalau 50-99 rm7.50 satu, kalau lebih 100 pc rm7 satu. Harga jual RM15.00

    saya charge poslaju RM5 sahaja untuk sekali penghantaran di seluruh malaysia.

    Berminat, sila ke blog saya www.digitaltasbih.blogspot.com atau hubungi saya di 012-2927032 hajjah siti

    boleh beli online atau pergi ke kedai saya di Bandar Sunway Semenyih. Call utk dapatkan alamatnya. Syukran.

    ReplyDelete
  8. Shukur dah ada orang yang jual.. jom serbu kedai hajjah ni..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, saya dah dapat tasbih digital tu..terimakasih kepada pengarang blog kerana ada memberi maklumat ini.Smg perkongsian ini akan terus memberi manfaat kepada orang lain.tq

    ReplyDelete
  10. memang benda baik macamni perlu disebarkan..saya sendiri pun jula tasbih ni..bukan nak cari untung sanagt.. tapi nak memberi kemudahan org ramai menggunakan tasbih ni..saya sendiri sangat selesa dgn tasbih ni..
    saya sokong 100% hajjah tu jual tasbih ni online..
    rasanya dia lah satu satu satunya pembekal tasbih ni secara online..semoga ramai dapat manfaat..

    ReplyDelete
  11. mek miak bintulu kmk,mun kmk nak meli cara borong ada lesskah...dpt juak menjana pendptn drik pun..

    ReplyDelete
  12. mek biah cuba tanya kat hajjah siti ni..
    dia yang jual online..pegi kat blog ni ya..

    http://digitaltasbih.blogspot.com/2011/03/digital-finger-tally-countertasbeh.html

    ReplyDelete
  13. Bagi yang berminat, boleh membeli melalui Facebook di www.facebook.com/etasbih atau laman web - www.etasbih.com

    ReplyDelete
  14. http://www.facebook.com/yaniedmayashop-digital tasbih di jual di sini :) atau disini http://yaniedmayashop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. KAWAN-KAWAN,
    sesiapa yg berminat dengan produk :
    -Foot detox patch
    -Blackhead remover
    -Pillow speaker
    -Portable dining tray @meja mkn mudah alih dlm kete
    -Sejadah berkompas (2jenis)
    -Tasbih digital
    -Quran Digital
    -Beg Kulit utk Quran Digital

    JEMPUT2 LA REVIEW PIC DLM FB SAYA YA, MIZA 013-3044335. DETAIL INFO PRODUK & PRICE SERTA POSTAGE SAYA PM DETAIL. @ BOLE REVIEW http://giftquran4u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. tasbih digital dgn sy cuma rm10 je.. beli bnyk dpt harga murah

    ReplyDelete
  17. tu dia.... dah banyak orang jual...harga dah semakin murah.. hebat..

    ReplyDelete
  18. tasbihdigital2u.blogspot.com


    TASBIH TERKINI BERLAMPU mudah untuk berzikir dalam suasana gelap :-)

    ReplyDelete