Followers

Tuesday, November 6, 2012

Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)Alhamdulillah sempat juga menghadiri satu Wacana Keilmuan Melayu Islam yang mana program ini di usahakan oleh seorang individu yang sebelum ini tak pernah dikenali. Sebenarnya begitu ramai orang melayu yang mempunyai kesedaran tentang kebenaran yang tersembunyi, tetapi nanya individu ini lah yang berkebolehan untuk tampil kehadapan membuka jalan.

Hanya mengenali beliau melalui laman sosial  di intenet, perhimpunan yang buat pertama kalinya ini..walau pun dilanda berbagai masalah, akhirnya berjaya juga di laksanakan walau dgn serba kekurangan, hanya mengharap sukarelawan yang datang membantu.Walaupun tiada liputan media, tetapi himpunan ini sangat berjaya dengan kahadiran yang sangat menggalakan    
oleh peserta yang lansung didak mengenali satu sama lain.
hadirin yang datang dari berbagai latar belakang duduk bersila untuk menjimatkan ruang bagi menampung peserta yang datang.


majlis di mulakan dengan Berselawat, Bertakbir, Bertahlil dan bacaan Ayat Suci Al-quran. Berpakaian segak  
lenkap baju melayu hitam bertanjak seperti Pahlawan Melayu Zaman Silam.


seorang Professor yang turut memberikan sokongan pada Majlis tersebut.antara yang hadir.. Syeikh Toreqat Nakshabandiah 

sebenarnya terlalu ramai pembentang kertas kerja yang datang memberikan sumbangan mereka pada majlis ini, tetapi tidak mampu di muat naik kesemua mereka disini.

antara perbentangan kertas kerja pada pagi itu adalah permulaan sejarah penggunaan matawang fiat ditanah Melayu. Bermula dari zaman kesultanan melaka hingga ke hari ini.. apakah yang sebenarnya berlaku dengan sistem kewangan dunia.antara SLIDE yang sempat di ambil gambar. Carta aliran penggunaan sistem matawang Sunnah di zaman Rasullullah dan perubahan nya hingga ke hari ini dan implikasinya sekali.buku Berpetualang Ke Acheh antara yang di bentangkan pada hari itu. 
Khazanah Fathaniah dan Pengkaji, kedai buku dari Taman Melewar, gombak turut membuat jualan pada hari tersebut.

Khazanah Fathaniah yang diasakan oleh  Allahyarham Wan Mohd Shaghir Abdullah yang merupakan seorang ustaz dan tuan guru yang rajin menyelidik dan menulis tentang biografi tokoh-tokoh Ulamak di Nusantara.
T Shirt yang sempat di beli. Tak kan Melayu Hilang Di Dunia. Kata2 hikmah Laksmana Hang Tuah.
Ramai yang mempertikaian kan ungkapan ini malah ke ujudan Hang Tuah juga di pertikai kan.. begitulah berjayanya Penjajah menanamkan sifat memperlekehkan bangsa sendiri kepada orang melayu.
"Wahai para cerdik pandai, Hidupkanlah bangsamu, Kamu akan disebut, Dan nama mu akan harum sepanjang zaman."

Pelekat kereta yang di beli pada hari itu.

itu adalah petikan dari ucapan Wan Ahmad bin Muhammad Zain Al Fatani atau Syeikh Wan Ahmad Fatani seorang tokoh ulamak di nusantara yang terkemuka. Merupakan guru kepada Tok Kenali Kelantan.

di fahamkan Allahyarham Wan Mohd Shaghir Abdullah pengasas Khazanah Fathaniyah adalah cucu kepada  Syeikh Wan Ahmad Fatani.

untuk mengenali individu yang telah berusaha menjayakan program yang besar impak nya ini sudilah bertandang ke Blog beliau " Catatan Si Merah Silu"


5 comments:

 1. Assalamualaikum.

  Saudara berminat untuk menjual koleksi Tok Awang Ngah?

  Sila reply to myzura01@gmail.com

  TQ

  ReplyDelete
 2. tak usah beli....dah ada blog cerita tok awang ngah.. baik baca dan copy kat situ je

  ReplyDelete
 3. Hmm is аnyone else having problems wіth the imageѕ on this blοg lοading?
  I'm trying to find out if its a problem on my end or if it'ѕ thе
  blog. Anу suggestions woulԁ be greatly appreciated.


  Here іѕ my homepаge; jump higher
  My website > improve dunking

  ReplyDelete
 4. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site. It's simple, yеt еffective.
  А lot of timеs it's very hard to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appeal. I must say you've done a amazing јоb with this.
  Also, the blog loads extremely quick for me on Oρеra.
  Superb Blοg!

  Herе is my page: battery operated cars for kids
  Also see my web site: Best Battery Powered Cars For Kids

  ReplyDelete
 5. I'm not sure exactly why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll cheсk back later anԁ see if thе рroblem ѕtill exists.


  my sіte :: feline
  Also see my web page - cat products

  ReplyDelete