Followers

Tuesday, August 13, 2013

Menyediakan tapai cara orang kampung

Ramai yang suka makan tapai. tapi tak ramai yang berkebolehan untuk membuat tapai.
membuat tapai sangat banyak kerenah dan pantang larang nya.. kalau tak di ikuti.. alamat tapai tak jadi la..sediakan 2 kilo beras pulut.. ( ini resepi untuk raya ni)


basuh beras sebersih besihnya sehingga jernih airnya.. kalau basuh cincai tu..jawabnya tapai yang jadi nanti pun cincai la juga..


beras yang telah di bersihkan.. kelihatan air sangat jernih..
beras yang telah siap boleh la di di kukus sehingga masak. ada yang suka tanak kan beras..ikut cita rasa masing2 la.

beras pulut yang siap di tanak di ratakan dan di biarkan sejuk seketika di dalam dulangsebuku Ragi untuk 2 kilo beras.. hancurkan ragi kalau rajin ayak kan untuk dapat ragi yang halus.tabur dan ratakan ragi pada pulut yang telah sejuk.

dalam proses ini adalah sangat penting dinasihatkan kepada siapa yang tak mandi , atau berbau busuk, atau perempuan period , atau mulut cakap lepas agar tidak berda di kawasan ini.. kebanykan org tua kampug akan buat tapai secara sembunyi.. untuk mengelakan perkara di atas berlaku.

kalau ada sesiapa yang tak yakin dgn nasihat di atas , cubalah lakukan sendiri..pengalam adalah guru yang terbaik..

setelah digaulkan dengan ragi.. tabur kan pula sesudu gula untuk memaniskan tapai.. gaul hingga sebati
tapai anda sudah sedia untuk di bungkus.. ini bungkus moden..malas nak cari daun pisang.. untuk dapat rasa dan bau yang terbaik..adalah di galakan menggunakan daun keladi atau daun getah atau daun pisang.
tahun ni..tapai di buat dalam dua versi bungkusan.. bungkus dgn bekas plastik dan bungkus dgn daun pisang..

hasilnya.. tapai yang di bungkus dengan daun pisang adalah sangat wangi dan lebih sedap berbanding yang di bungkus dalam bekas plastik

tapai yang telah di bungkus.. peramkan di tempat yang jauh dari segalai kebusukan.. peram selama 2 hari sebelum di makan.. selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment